Pages

Monday, July 20, 2020

Eesti 3. päev Harilaiu - Mändjala

3. päev
Merekohin lähedal, kajakate häälitsemine kuskil kaugemal ja naabertelgist kostvad hääled nende vahepeal. Telgis on läinud suvehommikule  kohaselt palavaks. Uni oli täna öösel hea ning isegi külm ei hakanud. See, et meri kohises, ei seganud und karvavõrdki Telgi ust avades avanes selline vaade, millist tahaksin näha iga kord kui telkimas käin. See on justkui eesmärk, et telgi peab saama panna kuskile nii ilusasse kohta, et kui uksest välja vaatad, siis võtab hingetuks.


Saime telgid ja asjad nii kokku pakitud, et olime veidi peale kella 10 Kuressaares. Hommikusöögi jaoks kohta nii kerge polegi leida, sest enamik kohti avavad kella 11-12. Vanalinna hotelli all on kohvik, kus on imemaitsvad magusad ja soolased saiakesed, pirukad ja pannkoogid, tordid, kulinaarialett, omletti ja head kohvi. Nautisime suvehommiku päikeses oma hommikusööke ja kohvi.
Võtsime suuna Kuressaare külje all asuvasse Mändjala randa, mis on tuntud oma ilusa liivaranna poolest. Lisaks on siin mitmeid majutusasutusi, mis pakuvad võimalust ka ööbimiseks. Mändjala kämpingud on küll vananenud, aga katus sisse ei saja, olemas on pesemis- ja söömisvõimalused. Tundub, et kuskil pooltes kämpingutes on inimesed sees. Külastajaid Saaremaal kohtab Saksamaalt, Poolast, Leedust, Lätis ja Soomest. Tundub, et Eestisse ikka julgetakse tulla. Sõidukiga saab otse ukse alla sõita.

Rannas ripuvad kiiktoolid ja pakutakse nii süüa kui juua. Vesi on täna mõnusalt soe, sest tuul puhub merelt ranna poole.




Veidi enne kella 16 saime oma kämpingu kätte. Saime pesemiseks žetoonid, mille kasutasime kohe ära. Žetoonid tuli lükata seinas asuva vastava dušiboksi masinasse ja nii saigi 4 minutit voolavat vett nautida. Raivo ütles, et meeste poolel oli tema arust võimalik 5 minutit duši all olla!

Peale pesu võtsime suuna Sõrve sääre poole. Mändjalast on sinna 42 km. Tee oli mõnus käänuline ja liiklust on üldiselt vähe. Nii saimegi kaherattalistel kurve nautida. Korra paistis merel ka üks tume pilv, aga see liikus eemale Läti poole. Kinnitasime keha Sääre Paargu restoranis. Nii lest kui koha olid imemaitsvad.







Nüüd oli meil energiat Sõrve sääre tipus ringi vaadata. 1960. aastal valminud Sõrve tuletorn on 52 meetrit kõrge, mis teeb sellest Läänemere kõrgeima tuletorni. Alates 2018. aastast saavad külastajad ka tuletorni seest selle tippu (peaaegu) mööda treppe ronida. Sealt avaneb vaade korraga nii Liivi lahele kui Läänemerele. Sääre tipu poole vaadates jääb Liivi laht vasakule ja Läänemeri paremale. Kuigi ilm oli veidi vines, oli näha ka silmapiiril Lätit, mis jääb sealt 30 km kaugusele. Ruhnu on sealt 71 km kaugusel. Tuletorni ülesandeks on lihtsustada liiklust Kura kurgus, sest see on nähtav kuni 15 meremiili (28 km) kaugusele.







Päeva lõpetuseks liitus meiega Sõrves ka pooleldi saarlane sõber Karujänes. Kõige tipuks sai veel meie kämpa teise toa endale. 

No comments:

Post a Comment